Gotländsk mat är känd för att vara riktigt spännande och smakrik. Här finns mängder av restauranger och caféer som lägger stort fokus på lokala råvaror och gotländska specialiteter. Närproducerad mat är nämligen något som hela Gotland prioriterar, och på ön finns cirka 15 restauranger som blivit omnämnda i White Guide. Har du hört talas om saffranspannkaka, butte och Kajsoppa? Läs mer om vilka specialiteter du måste äta i Visby när du besöker staden.
Det finns många restauranger i Visbys innerstad, men även några guldkorn lite utanför. Visby är en stad som främst utmärker sig för de lokala rätterna, men det finns också ett stort utbud av europeisk och latinamerikansk mat. Nedan ger vi tips på de bästa restaurangerna. Jämför olika alternativ och välj det som passar dina smaklökar.
Surfers Visby |
|
|
Lilla Bjers Gårdskrog |
|
|
Kallis |
|
|
Bakfickan |
|
|
Kitchen & Table Visby |
|
|
Världshuset Llindgården |
|
|
Supper Visby |
|
|
Bad Wolf BBQ |
|
Visby är en stad känd för den kulinariska maten. Hela Gotland är faktiskt känt för att ha väldigt god mat, då ön för några år sedan utsågs till ”Årets matlandethuvudstad”. Men vad har Gotland för specialiteter egentligen? Här har vi listat några saker du absolut inte får missa att äta i Visby.
När gotlänningarna pratar om butte, så syftar de på nyfångad piggvar. Det är en riktig delikatess och specialitet. Piggvaren serveras med potatis och smält smör. Det är en vit fisk som har ett mycket smakrikt kött. Det blir inte mer gotländskt än så här, piggvar är nämligen Gotlands landskapsfisk.
Saffranspannkaka är en riktig regional delikatess som ska serveras med grädde och salmbärssylt. Enligt det traditionella receptet är siffran 7 magisk, då 7 råvaror ska tas från Gotland och resterande 7 från ett varmt exotiskt land. Pannkakan ska sedan gräddas i ugnen med 7 kast. Nu för tiden är det inte lika strikt, men pannkakan är fortfarande riktigt god!
Denna soppa består av Kajp, vilket är en speciell lök från Gotland. Löken liknar till viss del purjolök och den växer på gotländska ängar. Förutom lök, består även soppan av saffran, tärnade rotfrukter och lamm. Det är en riktigt populär och regional maträtt som helst ska serveras med bröd som man doppar i soppan.
Gillar du lamm är detta en gotländsk rätt som kommer falla dig i smaken. Maträtten består av rimmad och kokad lammbringa som paneras med senap och ströbröd. Lammet blir riktigt mört och smälter nästan i munnen när du tar en tugga. Glödhoppa äts vanligtvis tillsammans med rotmos, som även kallas strunkamos på Gotland.
När du besöker Gotland och Visby bör du smaka på deras lokala och ekologiska råvaror. De flesta av råvarorna kan du såklart äta på olika restauranger. Visby har också flera marknader, främst på Stora Torget där du kan handla lokala råvaror från närbelägna gårdar. Här är några gotländska råvaror du borde smaka på: